Amplu exercițiu de căutare & salvare victime din avalanșă, în Parâng


Patru turiști au fost surprinși de avalanșă în Masivul Parâng, iar zeci de salvamontiști din Hunedoara au pornit în căutarea lor. A fost nevoie de echipe mixte de salvatori, inclusiv de câini dresați pentru căutarea și salvarea oamenilor prinși sub stratul gros de zăpadă.
 
Este scenariul unui amplu exercițiu de căutare & salvare victime din avalanșă, desfășurat în aceste zile pe un traseu montan sinuos din Parâng, unde echipele de salvatori din ISUSMURD, SALVAMONT, montaniarzi, IPJ Hunedoara și IJJ Hunedoara au făcut front comun pentru a-și testa capacitățile de intervenție în cazul unei asemenea situații de urgență.
 
Pentru localizarea “răniților”, salvamontiștii hunedoreni au folosit și testat cele mai noi echipamente din dotare: o dronă care a permis observarea, monitorizarea și evaluarea situației celor patru, dar și sisteme de emisie/recepție specifică #alpiniștilor, sonde de avalanșă și rucsaci prevăzuți cu airbag-uri de protecție.
 
După ce “victimele” au fost reperate, a intrat în acțiune unitatea de căutare & salvare canină a SALVAMONT Hunedoara.
 
Exercițiul s-a dovedit a fi spectaculos în momentul în care, pentru cercetarea locului în care ar fi putut fi victimele, au fost puse în funcțiune și sondele cu care s-a putut vedea la trei metri adâncime în zăpadă.
 
Scenariul a implicat inclusiv preluarea răniților de către salvatorii SMURD și blocarea DN 7A de dislocarea zăpezii.
 
Exercițiul a urmărit atât fixarea și exersarea noilor tehnici de căutare în caz de avalanșă, cât și testarea capacității de cooperare a structurilor implicate în gestionarea unei situații de urgență: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi.
(Foto: ISU Hunedoara)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *