Colaborare româno-israeliană


A devenit deja tradiție ca în fiecare an specialiști din România și Israel să se întâlnească pentru a discuta despre cum poate fi intensificată colaborarea între ministerele de interne din cele două țări.

Anul acesta, Departamentul pentru Situații de Urgență a avut doi oaspeți de seamă – generalul Hayim Cohen, directorul Diviziei pentru Gestionarea Situațiilor de Criză și colonelul Shlomo Shnayder, specialist în cadrul Biroului Operațional al Autorității pentru Stingerea Incendiilor a Districtului Ierusalim. Ei au fost primiți de dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, de colonelul Nicoale Cornea, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de colonelul Mihai Guță, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Cel mai important aspect al întâlnirii a fost stabilirea unui plan de acțiune concret, astfel încât specialiști din cele două țări să poată face schimb de exepriență și să participe la programe de pregătire, iar în cazul unui dezastru, România și Israel să poată să își acorde ajutor de urgență.

Experții israelieni au fost extrem de interesați de modul în care se face pregătirea pompierilor din România, în condițiile în care numărul salvatorilor din țara lor este insuficient. De exemplu, în Ierusalim, există doar 120 de pompieri în trei ture, la o populație de un milion de locuitori, în vreme ce București are 3.300 de pompieri la o populație de aproximativ 2,8 milioane de locuitori.

În același timp, România poate beneficia de experiența Israelului în domeniul dezastrelor chimice, bilogice, radiologice și nucleare. Țara noastră a achiziționat echipamentele necesare, dar este nevoie ca personalul să fie instruit la cel mai înalt nivel. De exemplu, Israelul are, în fiecare an, o întreagă săptămână dedicată pregătirii pentru situații de urgență, la care participă toată lumea.

În timpul vizitei la București, experții israelieni au vizitat centrele de pregătire ale pompierilor și au văzut tehnica de care dispune Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *