DSU participă la “Congresul European privind Managementul Dezastrelor”, organizat la Berlin, în Republica Federală Germania


În data de 27 august a.c., Departamentul pentru Situații de Urgență a fost o onorat în a participa la “Congresul European privind Managementul Dezastrelor”, organizat la Berlin, în Republica Federală Germania.

Această conferință internațională atrage la Berlin un număr impresionant de experți, adevărați jucători în domeniul controlului și restabilirii ordinii în caz de dezastre.

Congresul promovează un dialog activ între autorități, universități și experți în domeniul controlului dezastrelor și protecției civile. În fiecare an, la Berlin, această conferință a fost un loc de întâlnire pentru 500 de participanți din peste 40 de țări. Acest fapt reflectă evoluțiile politice din țările participante, aprofundează cooperarea și crează rețele, care la un moment dat, pot fuziona. De asemenea,  acest eveniment permite actorilor semnificativi din protecția civilă europeană și internațională să facă schimb de idei, să își consolideze relațiile  și să discute despre provocările viitoare.

Departamentul pentru Situații de Urgență a avut pregătit un stand, special creat pentru a oferi informații cuprinzătoare, de interes, despre întregul sistem de urgență din România. Reprezentanții DSU și IGSU prezenți la Berlin, prin prisma materialelor atent pregătite, au purtat discuții cu cei peste 500 de invitați prezenți la Congres. Au fost pregătite materiale privind tehnica achiziționată prin fonduri europene, necesititatea dobândirii și deținerii lor, modul de funcționare a acestor autospeciale etc. De asemenea, în urma informațiilor primite despre Sistemul de Avertizare a populației în situații de urgență, RO-ALERT, aplicația DSU cu tot cumulul de informații menite în a salva cetățenii, participanții străini au fost extrem de interesați în a descoperi cât mai  mult, de a vedea cum pot implementa și ei astfel de tehnologii, menite în a salva populația în cazuri de situații de urgență. Totodată, discuțiile au vizat și activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență și implicit a structurilor aflate în coordonarea acestuia.

Secretarul de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat a susținut o prezentare bazată pe diferitele acorduri semnate cu  țări aflate în Uniunea Europeană, respectiv țări din afara spațiului european, ajutorul oferit de către România țărilor aflate în situații unde viața populației se afla în pericol.

Totodată, a fost evidențiată strânsă legătură cu protecția civilă, excelenta cooperare civil-militară rezultată în urma exercițiilor adaptate pe mai multe tipuri de dezastre. Șeful DSU a vorbit și despre importantă ajutorului interministerial, strânsă colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, mai ales în cazuri umanitare, de salvate a cetățenilor.

De asemenea, în cadrul discuției, s-a vorbit despre importanța implementării sistemului RO-ALERT, ajutorul real adus prin tehnica de difuzare a mesajelor de avertizare de tip Cell Broadcast în România, mai ales în contextul de astăzi, unde fenomenele meteo extreme își fac din ce în ce mai des apariția. Secretarul de Stat, domnul dr.Raed Arafat a vorbit și despre apliacția DSU, extrem de populară în România, cu peste 700000 de utilizatori, care furnizează informații permanent despre alertele meteo emise de A.N.M., cele mai noi și mai de interes subiecte, restricții de drumuri și altele.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *