Este pericol de avalanșă în zona de munte


Stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgarașan, este de 187 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 3 (însemnat) atât la altitudini de peste 1800 metri cât și sub această altitudine.

Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseul de creastă al Făgărașului, sunt și vor rămâne închise. Pe versanți, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de până la 10 centimetri, peste stratul existent deja, înghetat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. Atenție, pot fi zone cu acumulări, care punctual, pot avea un nivel de risc mult mai mare decât riscul general, anunțat prin buletinul nivometeorologic.

Prognoza meteo pentru următoarele zile este de încălzire puternică, ceea ce va duce la menținerea gradului de risc. Se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni cel puțin medii, în special pe pantele cu orientarea sudică și după căderea întunericului pe versanții nordici. Nu trebuie neglijat faptul ca, deja s-au produs avalanse cu victime decedate in muntii din tara noastra, astfel că nu trebuie subestimată nicio avertizare locală!

Din păcate, în perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate și relativ mai calde, existența pericolului de avalanșă a fost minimizată, totodată, crescând foarte mult numârul practicanților de sporturi de aventură, unii dintre aceștia, neluând în seamă acest risc. Ultimele două ierni au fost deja cu o revenire la normalul cantităților de zăpadă, ceea ce a condus imediat și la înmulțirea cazurilor fatale cu turiști implicați în avalanșe.

Sfatul salvamontiștilor pentru aceia care îşi vor petrece sejurul în zona montană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:30 este întuneric.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (incalţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar si o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

De asemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpada, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită pentru a evita situaţiile nedorite.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *