EXERCIȚIU – O nouă replică s-a produs în această după-amiază


La ora 16.45 s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 136 de kilometri, conform scenariului, o nouă replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă este, și de această dată, municipiul București, fiind informații despre producerea unor pagube materiale și despre persoane afectate.

În prezent se realizează recunoașterea în teren și evaluarea pagubelor, activități întreprinse de echipele de intervenție în situații de urgență. Poliția și Jandarmeria asigură măsurile de ordine publică în zonele în care se desfășoară activitățile din cadrul exercițiului și acordă asistență persoanelor prezente în respectivele zone.

***

În contextul exercițiului Seism 2018, transmitem câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală după producerea unui cutremur:

1. Încercați, în primul rând, să rămâneți calmi.

2. Liniștiți persoanele speriate și copiii.

3.Verificaţi dacă sunteți răniți și apoi uitați-vă și la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asigurați primul ajutor, doar dacă vă pricepeți.

4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, ați fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviți cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteți blocați, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

5. Folosiți telefonul doar pentru a semnala o urgență.

6. Puneți-vă încălțăminte și haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucățile căzute, în special cele de sticlă.

7. Verificați dacă locuința a suferit pagube.

8. Verificați starea instalației de gaz doar cu emulsie de apă și săpun.

9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleți cada și alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior. 10. Dacă trebuie să părăsiți locuința pentru că nu mai este sigură, nu uitați să vă luați rucsacul de urgență.

11. ATENŢIE! Fiți atenți la scări. S-ar putea ca mișcarea seismică să fi afectat rezistența acestora.

12. Dacă aveți nevoie de ajutor și nu mai puteți ieși din locuință, puneți la fereastră un afiș pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

13. Ascultați la radio instrucțiunile autorităților.

14. Nu folosiți mașina decât în situații extreme. Căile de circulație trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.

15. În unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, profesorii îndrumă copiii și asigură protecția acestora până la sosirea unui adult din familie.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *