Exercițiul interinstituțional CONCORDIA 19. Caravana SMURD “Fii pregătit” este, astăzi, în Odorheiu Secuiesc


Departamentul pentru Situații de Urgență participă la Exercițiul Interinstituțional CONCORDIA 19, alături de celelalte structuri de resort.

Rolul nostru vizează participarea la etapele exercițiului cu specialiști din domeniul CBRN, care au lucrat împreună cu omologii din MapN pentru testarea capacității de reacție în cazul unei intervenții într-o situație de urgență, dar mai ales pentru îmbunătățirea capacității de răspuns.

Totodată, în secvența din data de 9 octombrie, când s-a simulat explozia unui rezervor de amoniac din curtea unui operator economic din localitate, structurile civile au lucrat împreună cu acelea ale MApN pentru salvarea potențialelor victime.
Astfel, potrivit scenariului, după anunțarea incidentului, structurile SMURD din cadrul ISU Harghita și ISU Mureș, precum și echipajul pentru decontaminare CBRN, au intervenit pentru triajul, evacuarea, respectiv decontaminarea și acordarea primului ajutor medical victimelor.
În cadrul acestei secvențe a exercițiului, salvatorii au lucrat împreună, astfel încât, pe componenta de acordare a primului ajutor, cele două puncte medicale avansate, civil și militar, au funcționat unul lângă celălalt și au asigurat întreg fluxul de asistență și intervenție medicală prespital și spital.

În altă ordine de idei, trebuie să menționăm că, în cadrul Exercițiului CONCORDIA 19, cu sprijinul paramedicilor SMURD din ISU HARGHITA, dar și al colegilor de la ISU COVASNA, timp de cinci zile, Caravana SMURD Fii Pregătit desfășoară activități de predare a cursurilor de prim ajutor pentru populație.

Numai luni și marți, când caravana s-a aflat în Miercurea Ciuc, în centrul orașului, în ciuda vremii reci, aproximativ 500 de persoane au participat la instruirile privind primul ajutor de bază.

Și de această dată, ÎMPREUNĂ este cuvântul de ordine: paramedicii ISU HARGHITA și COVASNA din cadrul DSU și specialiști ai Serviciului Medicină Operațională din MApN colaborează pentru a-i instrui pe cetățenii care trec pragul caravanei în acordarea primului ajutor în situații de urgență.

Activitățile integrate Exercițiului CONCORDIA 19 continuă pentru publicul din Harghita și Covasna: miercuri, caravana a fost în Sfântu Gheorghe, unde 170 de oameni au participat la cursuri, astăzi, caravana este în Odorheiu-Secuiesc, iar mâine, vineri, va fi în Gheorgheni, în fața Casei de Cultură.

Exercițiul a testat capacitatea de reacție a salvatorilor și, totodată, abilitatea de a lucra în comun și modalitatea de armonizarea procedurilor de lucru.

Deși purtăm uniforme diferite, în aceste etape ale exercițiului, se vede o singură echipă care s-a sudat pentru a veni în sprijinul nemijlocit al oamenilor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *