Exercițiul VIGOUROS WARRIOR 19: Simulare în Piața Romană, în noaptea de 11 spre 12 aprilie


În această noapte, de la ora 1.00, se desfășoară un amplu exercițiu la metroul din Capitală. Simularea are loc în stația Piața Romană, iar scenariul prevede mai multe explozii care produc avarii la două garnituri de metrou, aproximativ 200 de persoane fiind surprinse în interior. O mare parte din victime rămâne blocată pe peronul stației, iar o altă parte, în tunel. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului, în cadrul exercițiului, va fi activat Planul Roșu de Intervenție.
Scenariul presupune un număr mare de victime, iar echipele de căutare-salvare ale României și Ungariei, 40 de ambulanțe civile și militare, un post medical avansat, un spital militar de campanie și celelalte categorii de personal cu atribuţii în gestionarea unor situaţii de urgenţă asigură evacuarea victimelor (spre staţiile cele mai apropiate), acordarea asistenței medicale de urgență, precum și transportul acestora către cele mai apropiate unități spitalicești (Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila, Spitalul Universitar de Urgență și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca).
Acțiunea comună a structurilor medicale și civile este marcată de participarea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central cu 70 de medici militari și personal auxiliar. Numărul mare de victime, precum și depășirea capacității de primire a răniților în unitățile spitalicești impune amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul clădirii Academiei de Studii Economice (intrarea căderea Bastiliei).
Simularea desfășurată la metrou face parte din exercițiul medical multinațional VIGOROUS WARRIOR 19, co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *