Forumul Understanding Risk Europe – Ziua 2


Forumul Understanding Risk Europe – Ziua 2

Dezvoltarea economică durabilă poate fi redusă de impactul negativ al dezastrelor naturale. Cu această temă a început prima sesiune de conferințe în cea de a doua zi din cadrul Understanding Risk.

Una dintre prioritățile strategice ale Băncii Mondiale este de a ajuta țările care prin eforturile depuse, să reducă impactul fiscal negativ în urma producerii dezastrelor naturale. În conformitate cu aceasta, Banca Mondială și FMI lucrează la îmbunătățirea cuantificării impactului bugetar și al impactului asupra durabilității datoriei, totul pentru a minimiza pe căt posibil impactul macro-fiscal înaintea producerii unui eveniment. În urma analizelor efectuate, Banca Mondială s-a îndreptat spre dezvoltarea și adoptarea ulterioară a instrumentelor financiare pre-aranjate pentru a furniza finanțări atunci când este nevoie urgentă, de obicei, imediat după producerea unui dezastru.

În cadrul unei alte sesiuni, colegul nostru, consilier al șefului DSU, dr. George Manea a susținut o prezentare bazată pe metodele de pregătire a comunităților, creșterea ideii de conștientizare a riscurilor iminente, modul de acțiune în vederea diminuării riscului la dezastre.

De multe ori, comunitățile nu conștientizează întocmai impactul dezastrelor. Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscului în caz de Catastrofe 2015-2030 recomandă, de asemenea, o implicare mai largă a comunităților în dezvoltarea politicii internaționale, naționale și locale privind gestionarea riscurilor și răspunsul la situații de urgență.

Înțelegerea vulnerabilităților populației, creșterea gradului de conștientizare și acțiunea de conducere pentru a asigura o atenuare eficientă a impactului dezastrelor este esențială pentru a asigura o pregătire mai bună și un răspuns mult mai prompt. O mai bună înțelegere a riscului în rândul comunităților este o responsabilitate comună care necesită o colaborare constantă între sectorul public și cel privat.

Totodată, în cadrul conferințelor de astăzi, au fost supuse dezbaterii teme precum, planuri de reducere a riscurilor la cutremure, modalități de modernizare a alertelor meteorologice, modalități de evaluare a riscurilor la inundații, impactul negativ al climei pentru zonele sărace ale lumii.

De asemenea, distinșii invitați străini, în pauzele dintre conferințe, au putut vedea expoziția special pregătită în curtea Palatului Parlamentului a tehnicii aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Pe timpul activității au fost prezentate tipurile de tehnică și echipamente performante destinate eficientizării misiunilor de salvare: tabără mobilă pentru persoanele evacuate, containere cu accesorii de căutare a victimelor și salvare de sub dărâmături, autospecială de salvare de la înălțime, punct de comandă, autospecială de transport personal și victime multiple, ambulanță SMURD tip B2, ambulanță SMURD de Terapie Intensivă Mobilă tip C1, motocicletă SMURD.

Nu în ultimul rând, invitații au fost interesați de standurile IT instalate, cu participanți precum @CivicNet, Code4Romania ș.a. care au pregătit diverse materiale cu scopul precis de a crește nivelul de conștientizare a riscurilor la dezastre în rândul comunităților.

Echipa CivicNet oamenii din spatele proiectului www.fiipregatit.ro, au prezentat provocările întâmpinate în drumul către pregătirea populației pentru situații de urgență dar și noile proiecte care au scopul precis de îmbunătățire a capacității de captare a interesului cetățeanului cu privire la iminentele situații de urgență care pot apărea.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *