Forumul Understanding Risk Europe – Ziua 3


Forumul Understanding Risk Europe – ziua 3

În orașele din întreaga lume, urbanizarea rapidă și schimbările climatice sunt principalele amenințări care duc la creșterea diversității riscurilor la dezastre. Totodată, din pricina schimbărilor tot mai evidente cu care se confruntă întreaga omenire apar noi riscuri din cauza amenințărilor tehnologice, biologice și a altor amenințări exogene. De exemplu, la nivel global, până în 2030 schimbările climatice și catastrofele naturale pot costa orașele din întreaga lume 314 miliarde de dolari anual iar 77 de milioane de locuitori din zonele urbane să se confrunte cu o situație deloc de neglijat, sărăcia.

Cu toate acestea, focusul principal este ca societatea, comunitățile să își ghideze dezvoltarea în zone mai sigure, să urmărească permanent starea actuală și rezistența clădirilor în care locuiesc sau în care își desfășoară activitatea și să își consolideze funcțiile de răspuns la dezastre.

Accesul la informații despre bunurile și zonele geografice care prezintă cel mai mare risc pentru comunități este esențial pentru a da prioritate acțiunilor care au cel mai mare potențial de reducere a riscurilor, precum și de a duce la economii de costuri și la o eficiență sporită a cheltuielilor publice.

În cadrul primei sesiuni de conferințe, în ultima zi a Forumului Understanding Risk Europe, colegul nostru, George Manea, consilier al șefului DSU a susținut o prezentare bazată pe consolidarea rezilienței în România, punctând informații legate despre activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență, pregătirea prin exerciții, campaniile de informare și conștientizare a populației pe diferite situații de urgență, prezentarea conceptului Caravanei Fii pregătit, centrul mobil de predare a manevrelor de acordare a primului ajutor, Platforma Națională de Pregătire în Situații de Urgență, www.fiipregatit.ro, aplicația DSU și nu în ultimul rând sistemul RO-ALERT.

De asemenea s-a subliniat și diferitele acorduri încheiate cu ONG-uri, analizele operaționale efectuate la metrou, la centrală nucleară Cernavodă, dar și analiza operațională martimă efectuată cu sprijinul Batalionului Pompierilor Maritimi din Marsilia. Totodată, colegul nostru a vorbit distinșilor invitați despre sistemul de telemedicină, Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență București-Ilfov care găzduiește operatorii STS, IGSU,SABIF, Poliție și Jandarmerie, tehnica aflată în dotarea IGSU, achiziționată prin fonduri europene, în contextul creșterii performanței răspunsului în situații de urgență.

Seriile de conferințe au continuat, iar dezbaterile au fost bazate pe teme de discuții extrem de interesante și de impact în vederea conștientizării și diminuării riscurilor la dezastre. Astfel, au fost prezentate informații prețioase legate de riscul critic de infrastructură pe plan global, conservarea bunurilor aflate sub riscul distrugerii în caz de cutremur, riscuri survenite din cauza amenințărilor tehnologice, biologice și a altor amenințări exogene.

Specialiști, deținători ai unor ONG-uri, toți cei care au participat la seriile de dezbateri, au venit cu soluții inovative, pe termen lung, pași importanți îndreptați către binele unei generații actuale dar mai ales viitoare.

Dorim să le multumim în primul rând tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment să se ridice la nivelul așteptat, mulțumim Băncii Mondiale pentru încredere, pentru proiectele pe care le-am derulat și pe care le vom realiza în continuare, mulțumim Camerei Deputaților, Palatului Parlamentului pentru permisiunea de a realiza acest eveniment în superba clădire emblematică a Bucureștiului. De asemenea, mulțumim tuturor specialiștilor IT care au participat la eveniment și care au oferit informații prețioase tuturor participanților despre evoluția mecanismelor intelegente de a capta atenția populației cu privire la riscurile iminente.

Totodată, mulțumim distinșilor invitați care ne-au onorat cu prezența. Informațiile înpărtișite în aceste zile, au făcut ca acest Forum să devină un pol de atracție al tuturor celor care zi de zi se străduiesc și își concentrează activitatea pentru ca motto-ul “Împreună, mai puternici!” să devină un scop real, al nostru, al tuturor.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *