Începerea desfășurării cursului “Disaster relief in CSDP context”, la București


Astăzi, 8 iulie a.c.,Departamentul pentru Situații de Urgență a fost o onorat în a primi vizita delegației din Bulgaria reprezentată de domnul colonel Orlin Nikolov, în contextul desfășurării cursului “Disaster relief in CSDP context” organizat de către Departamentul pentru Situații de Urgență împreună cu Colegiul European pentru Securitate și Apărare, Institutul Diplomatic din România și Bulgaria, în perioada 8-12 iulie 2019.

Cursul este destinat personalului civil (ONG-uri civile, diplomatice, consulare, poliție, juridice, umanitare) și al mediului militar, cu experiență operațională în domeniul protecției civile, ajutorul acordat în caz de catastrofe și / sau asistenței umanitare. Cursul este deschis participanților din țări terțe, concentrându-se pe participarea experților din țările Parteneriatului estic.

Cursul este organizat la București, în perioada 8-12 iulie 2019 și va oferi cunoștințe de bază despre impactul dezastrelor asupra securității europene (și în special asupra conduitei PESC / PSAC). Participanții vor învăța despre structurile, mecanismele și instrumentele instituționale ale UE în activitățile de salvare în caz de catastrofe (cu accent pe sincronizarea diferitelor elemente civile și militare în caz de dezastre). Practicienii de teren vor împărtăși experiența lor în operațiunile de ajutorare în caz de catastrofe, din perspectivă diplomatică și militară. Abordarea globală / integrată a gestionării crizelor (cu accent pe coordonarea civică în domeniul ajutorului pentru dezastre) va fi luată în considerare în mod corespunzător.

În același timp, vor fi abordate parteneriatele și cooperarea UE în ceea ce privește politicile și practicile cu părțile interesate din domeniu (ONU, NATO, ONG-urile umanitare de conducere).

Dimensiunea practică a cursului se va realiza printr-o sesiune de sindicat și un exercițiu de simulare (care să cuprindă șabloane de planificare și tehnici de învățare privind modul de abordare a dezastrelor). De-a lungul cursului, participanții vor avea ocazia să beneficieze de know-how-ul instituțiilor europene și experților din statele membre și să pună în comun și să împărtășească opinii cu profesioniștii în domeniul ajutorului pentru dezastre pe baza culturii europene a securității.

Secretarul dr Stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, a susținut o prezentare bazată pe ideea de reziliență și răspuns în cazul unor dezastre, imaginea  sistemului de urgență din România, lucrurile întreprinse de Departamentul pentru Situații de Urgență, ajutorul acordat de către structurile aflate în coordonarea acestuia, implicarea forțelor în salvarea populației, acțiunile salvatorilor.

De asemenea, în timpul prezentării, șeful DSU a vorbit despre eforturile și implicarea masivă a tuturor structurilor aflate în coordonarea DSU, receptivitatea asupra oricărui caz de salvare a oamenilor, mai ales în cazul intervențiilor dificile, în reale situații de urgență.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *