Informare de interes public


Informare de interes public

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, pentru corecta informare a opiniei publice, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă face următoarele precizări:

Un pompier în cadrul ISU Mehedinți, a suferit arsuri de gradul II și III pe timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu de pădure produs în data de 05 aprilie 2019. La fața locului, colegul nostru a primit primul-ajutor din partea celorlalți membri ai echipajului, ulterior fiind transportat la spitalul din Orșova și pregătit pentru transportul cu elicopterul SMURD la Timişoara – Spitalul Casa Austria.

DSU și IGSU au efectuat demersuri pentru transferul victimei într-o unitate medicală specializată din străinătate. În data de 06 aprilie 2019, pacientul a fost predat la Spitalul AKH Viena. Pacientul a fost internat pe Secția Chirurgie Plastică, ulterior fiind transferat pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, primind îngrijiri medicale de specialitate.

În data de 20 mai 2019, Spitalul AKH din Viena a solicitat repatrierea pacientului, întrucât starea de la acea dată permitea transportul și continuarea îngrijirilor în țară, fiind stabil, echilibrat hemodinamic, cu tratament de specialitate în curs de recuperare post arsură.

Transferul pacientului de la Viena s-a realizat la solicitarea Spitalului AKH, având în vedere că starea acestuia a permis acest lucru, iar Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București și-a dat acordul pentru continuarea tratamentului, în cele mai bune și sigure condiții. În acest sens, Departamentul pentru Situații de Urgență a dispus măsurile imediat necesare asigurării transportului pacientului, de la Viena la Timișoara – cu o ambulanta SMURD- si ulterior, la București, cu un elicopter SMURD.

Intervențiile terapeutice în astfel de situații continuă cu tratamente de recuperare specifice, sens în care pompierul a fost transferat la secția de specialitate din cadrul Spitalul MAI Gerota București și ulterior la Institutul Național de Recuperare Medicina Fizica și Balneoclimatologie București. ( unitate unde este si va rămâne in monitorizare).

Periodic, pacientul este transportat de la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București la spitalul Gerota al MAI (pentru a fi pansat de cadre medicale specializate), cu o ambulanța apartinand spitalului MAI.

În toată această perioadă, atât colegii pompieri, cât și conducerea DSU împreună cu conducerea IGSU s-au preocupat permanent de situația pompierului și au oferit familiei tot sprijinul necesar.

După câteva zile de la internarea la Viena, la iniţiativa colegilor de la ISU Mehedinți a fost strânsă și virată în contul pompierului suma de 20 875 lei. De asemenea, începând cu luna aprilie, îi sunt transferați în cont, lunar, contravaloarea (în lei) a sumei de 1000 de euro (timp de 6 luni) de către Asociația de întrajutorare „Pentru Viață”, constituită pe lângă ISU Mehedinți.

Șeful DSU, inspectorul general al IGSU și Inspectorul şef al ISU Mehedinţi au ţinut permanent legătura cu soţia acestuia și s-au interesat de evoluția stării de sănătate a pompierului, oferind disponibilitate pentru rezolvarea oricăror probleme întâmpinate.

Din 21 mai 2019, după transferarea pompierului la Spitalul din București, soţiei i s-a asigurat cazarea într-un spațiu al MAI, de care va beneficia pe toată durata spitalizării pompierului.

DSU și IGSU vor rămâne aproape de colegul aflat în suferinta și vor urmari cu atenție evoluția stării sale de sănătate, in toată perioada necesară recuperării.

Totodata, dacă informatiile vehiculate in spațiul public care fac referire la cheltuielile suplimentare efectuate pentru achiziționarea obiectelor sanitare și a altor produse medicale se vor dovedi ca fiind adevărate, șeful DSU va solicita soției pacientului, prin ISU Mehedinti, chitanțele aferente, pentru a fi decontate de unitatea medicala care a solicitat acest lucru.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *