Peste o sută de persoane, salvate pe calea aerului. Într-o singură lună, piloții I.G.Av. au executat 121 de misiuni


De la începutul anului, piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au executat 121 de misiuni aero-medicale SMURD și au salvat, astfel, 109 oameni aflați în dificultate. Pe 13 ianuarie, aceștia au înregistrat o primă misiune internațională în acest an și au asistat și transportat un cetățean moldovean în țara vecină.

Au fost momente dificile, de maximă intensitate, momente contra-cronometru în care salvatorii din I.G.Av. au dat dovadă de înalt profesionalism, dăruire și empatie și au dus la bun sfârșit misiuni dintre cele mai grele.

Le-a fost potrivnică și vremea, dar în ciuda înzăpezirilor masive din anumite regiuni ale țării, echipele de salvatori au funcționat la capacitate și au intervenit prompt pe calea aerului pentru a-i salva pe bolnavii blocați în nămeți, pentru a-i duce la cele mai apropiate unități medicale specializate.

Astfel, cu fiecare misiune în parte, intervenția cu ajutorul elicopterelor I.G.Av., care este o componentă de bază a SMURD România, se dovedește a fi o structură operativă cu o eficiență incontestabilă atât pe teritoriul țării, cât și în plan internațional.

Iar adesea, chiar și în cadrul misiunilor umanitare, salvatorii „din cer” demonstrează că pot face minuni. Ei sunt organizați în echipe alcătuite din câte doi piloți, un medic și un asistent medical. Crezul lor este îndreptat direct spre salvarea vieții semenilor și de aceea fiecare intervenție se desfășoară cu rapiditate și înaltă competență.

Tocmai fiindcă în cazul situațiilor de urgență timpul de reacție este esențial, intervenția aero-medicală reprezintă calea cea mai scurtă cu ajutorul căreia un pacient poate fi transportat la o unitate spitalicească.

 

Pregătiri pentru achiziția unui simulator de zbor

 

I.G.Av. este într-un continu proces de dezvoltare, care înseamnă atât dotarea cu noi elicoptere menite să reducă timpul de reacție, cât și componenta de pregătire a personalului specializat, prin demararea procedurilor de achiziție a unui simulator de zbor necesar pregătirii piloților.

Din anul 2004, de când primul elicopter EC-135 dotat special pentru executarea misiunilor aero-medicale a intrat în dotarea I.G.Av., flota de aeronave a ajuns, astăzi, la 12 elicoptere EC-135, din care 10 sunt dotate special pentru executarea misiunilor aero-medicale.

Fie că este vorba despre intervenții în zone montane, inaccesibile sau greu accesibile echipelor de intervenție de la sol, de intervenția în cazul accidentelor rutiere, de transportul de urgență al pacienților/victimelor, echipele de salvatori I.G.Av. sunt prezențe fără de care gesturile considerate imposibile devin fapte care fac diferența între viață și moarte și readuc zâmbetul pe chipurile semenilor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *