Pompierii sunt pregătiți să intervină în contextul noilor avertizări meteo


Peste 1.600 de pompieri militari sunt pregătiți să intervină în cele 21 de județe vizate de ninsorile prognozate pentru perioada imediat următoare.

Conform atenționării Cod Galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de astăzi, ora 22.00, până mâine, ora 11.00, în județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș, precum și în anumite zone din județele Caraș – Severin, Alba, Hunedoara, Sibiu și Brașov vor fi ninsori însemnate cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 50…55 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m cu rafale de peste 80 km/h.

De asemenea, a fost emisă și a doua atenționare Cod Galben, pentru intervalul 14 februarie, ora 11.00 – 15 februarie, ora 11.00, ce vizează județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Covasna, Vrancea, Prahova, Buzău și Dâmbovița, precum și în anumite zone din județele Harghita, Brașov și Argeș, unde se vor semnala ninsori temporar însemnate cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 45…50 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, cu rafale de peste 70 km/h.

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în zonele aflate sub incidenţa atenționării de vreme rea emise, peste 1.600 de pompieri cu peste 900 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Răspunsul la eventualele acțiuni de intervenție în zone greu accesibile va fi asigurat de 13 șenilate, 15 autofreze, 10 autospeciale de transport victime multiple și 84 de echipaje medicale SMURD. În funcție de evoluția vremii și a situației din teren, echipajele pot fi suplimentate cu personal și mijloace de la alte inspectorate care nu se află sub incidența atenționărilor de vreme rea.

O altă măsură preventivă se referă la informarea autorităților publice din zonele posibil a fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru activarea, la nevoie, a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Recomandăm cetățenilor să urmărească permanent atenționările transmise de autorități, să se informeze asupra stării drumurilor și să își echipeze autoturismele pentru circulația în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipate corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *