Precizări DSU privind protestul din dreptul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne


Dată fiind acțiunea de protest a domnului primar al localității Ulmeni, județul Maramureș, care de două zile se află în fața Ministerului Sănătății și a Ministerului Afacerilor Interne, scopul fiind obținerea unei stații de ambulanță în localitatea Ulmeni, Secretarul de Stat MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, afirmă următoarele:

“Fiind plecat din țară, în misiune oficială, până mâine după masă, o să clarific unele aspecte pentru opinia publică, iar în cazul în care domnul primar dorește, rămân dispus la întoarcerea mea să am o discuție cu dânsul, subliniind faptul că nu-mi aduc aminte să fi discutat această problemă în mod oficial sau informal până la începerea protestului acestuia.”

Domnul primar argumentează că localitatea acestuia și satele limitrofe sunt mai mari decât localitatea Ariniș, unde se dorește de către Serviciul de Ambulanță Județean înființarea unei stații de ambulanță.

Șeful DSU afirmă:  “Criteriile de înființare ale unei stații de ambulanță sau SMURD sunt cele care se referă la distanța parcursă în timp, numărul intervențiilor de urgență în zona respectivă, cum ar fi accidentele rutiere sau urgențele medicale și alte riscuri suplimentare care necesită prezența unei stații de intervenție în localitate pentru ambulanță sau Pompierii-SMURD. Un alt criteriu care nu este de neglijat este resursa financiară, materială și umană care să deservească această stație.

Cu alte cuvinte, trebuie să avem fondurile necesare, mijlocul de intervenție și personalul dedicat stației. Criteriile etnice, la care s-a referit domnul primar in cadrul unui document de protest, trimis recent și datat în 9 aprilie 2019, nu fac parte din criteriile de evaluare, având in vedere că în acest domeniu nu facem niciun fel de tip de discriminare. Din analiză, doar în anul 2019, începând cu luna ianuarie și până în 16 aprilie, au fost efectuate 75 intervenții de către echipajul SMURD aflat la Fărcașa, la o distanță de 15 km. de Ulmeni și 23 de intervenții ale echipajelor serviciului de ambulanță județean, în total fiind 98 de solicitări în 106 zile.

De precizat, că nu toate solicitările și intervențiile menționate mai sus se încadrează în cod roșu, exsitând și cod galben și verde. Deci, încărcarea zonei respective este de sub o intervenție / zi iar cel mai apropiat punct este cel al echipajului SMURD aflat la Fărcașa, la 15 km. de Ulmeni, care poate să se încadreze în timpii prevazuți în Legea 95 din 2006. Echipajele serviciului de ambulanță care vin de la o distanță ceva mai mare, cum ar fi stația de ambulanță de la Șomcuta Mare, aflată la 18 km. de Ulmeni, însa care pot să se încadreze și ele în timpii prevăzuți mai ales pentru codurile verde și galben. Dacă localitatea Ulmeni era într-o zonă izolată și cu echipaje la distanțe mai mari atunci chiar dacă există sub o intervenție / zi puteam lua în considerare înființarea unei stații acolo.

Referitor la intenția Serviciului de Ambulanță Maramureș de a deschide un punct de lucru la Ariniș, aceasta este doar o intenție având în vedere că la acest moment nu există resursele financiare și umane pentru a face acest lucru.”

De asemenea, șeful DSU a continuat spunând că: ”Oricum, colegii mei astăzi au încercat să discute cu domnul primar. Eu când revin îl primesc cu plăcere să discutam această problemă și de asemenea, analiza solicitării dânsului va fi efectuată de către experții nostri.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *