Salvează o viață, salvează o lume! Cursuri de prim ajutor de bază pentru angajații MAI (Galerie foto)


Cine salvează o viață salvează o lume! Este realitatea sub semnul căreia, la data de 20 noiembrie 2018, la Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanții Direcției Generale Management Urgențe Medicale (DGMUM) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au dat startul unei serii de cursuri de prim ajutor de bază pentru angajații MAI.

Două sute de angajați din aparatul central s-au înscris deja la aceste cursuri, iar pe 20 noiembrie, instructorii în prim ajutor calificat Cristian Iulian Căldăraru și Viorica Dobrescu, specialiști în urgență prespitalicească, au deschis seria unui prim astfel de modul de curs.

La deschiderea cursului a participat și domnul doctor Călin Alexandru, directorul general al DGMUM, din cadrul DSU.

Conștienți că un gest simplu de prim ajutor poate face diferența între viață și moarte, cursanții au primit cu interes informațiile despre modul de intervenție în cazul unei persoane căzute pe stradă, a unui concetățean aflat în stop cardio-respirator, rănit într-un incendiu sau care a avut de suferit în urma unui accident casnic.

Este vorba despre informații calificate pe care cetățenii le pot găsi și pe paginile electronice ale DSU: www.dsu.mai.gov.ro, www.fiipregatit.roși aplicația DSU.

Precizăm că pe www.fiipregatit.ropoate fi găsit și Ghidul de Prim Ajutor, document care descrie aplicat pașii recomandați în cazul în care o persoană are nevoie urgentă de ajutor medical.

În aceeași notă, verbul întâlnirii dintre cursanți și instructori a fost „a salva”dar, dincolo de emoțiile specifice oricărei acțiuni de salvare, cu toții au înțeles cât de importantă este educația civică și intervenția avizată în cazul producerii unei situații de urgență care periclitează viața și integritatea semenilor.

„A ști”a fost frate geamăn cu „a salva”și de aceea, în cadrul cursului de prim ajutor de bază – pe parcursul a trei ore– informația a fost diseminată atât printr-un modul teoretic, cât și printr-unul practic, în cadrul căruia cursanții au învățat și exersat tehnici de prim ajutor: intervenția în cazul unei persoane inconștiente aflată în stop cardiac, în situația în care s-a produs obstrucția căilor respiratorii, s-a înecat, ori în cazul în care un pacient a suferit un accident și are o rană care i-a provocat o hemoragie.

Tot aici, cursanții au aflat că unele manevre „din popor” pot fi total greșite în unele cazuri.

De exemplu: Știați că o persoană căreia îi curge sânge din nas nu trebuie așezată cu fața în sus, pe spate și cu o mână ridicată, ci în șezut, ușor aplecată cu capul în față și cu presiune pe nări?

În cadrul acestui prim curs, care în mod cert va avea continuitate, personalul DSU a transmis celor prezenți atât informații despre cum se acordă primul ajutor, dar și despre cum se poate prezenta situația dispecerului de la 112, pentru primirea ajutorului medical specializat, astfel încât intervenția să fie promptă și în sistem integrat, pentru că – nu-i așa? – uneori, un gest mic poate salva o via%