Seism 2018 se închide, începe EU – ModEX 2018


Având în vedere complexitatea scenariului și numărul mare de resurse umane și tehnice implicate în salvarea victimelor, inclusiv prin activarea mecanismului european de protecție civilă, astăzi a sosit în România comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.

Însoțit de comandantul acțiunii, dr Raed Arafat, oficialul european a vizitat, până în acest moment, spitalele mobile instalate de echipele de intervenție din Italia, Norvegia, România și Israel.

* * *

În completarea exercițiului național ”SEISM 2018”, începând din această seară, ora 20.00, s-a dat start-ul Exercițiului internațional ”EU ModEX 2018”  Este al V-lea și ultimul exercițiu realizat de un consorțiu format din zece parteneri pe protecție civilă din cadrul ciclului MODEX 8 2017- 2018, lot 3.

Consorțiul a fost contractat de către Comisia Europeană pentru a proiecta, planifica, desfășura și autoevalua exerciții de căutare-salvare urbană medie/dificilă USAR, în condițiile CBRN (chimice, biologice, radiologice, nucleare), de asigurare a asistenței medicale prin punerea la dispoziție a unor posturi medicale avansate – cu sau fără posibilităţi de realizare a intervențiilor chirurgicale – a unor spitale modulare, a asistenței și suportului Tehnic, a unor spitale de campanie, a unor echipe de protecție civilă a Uniunii.

Această ediție a MODEX este găzduită de Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul tuturor structurilor aflate în componența Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU) și va avea loc în diferite locații din zona Bucureștiului.

Programul MODEX din București va fi un exercițiu axat pe coordonarea și colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC), iar datorită numărului mare de echipe și participanți, acesta este cel mai amplu și cel mai complex exercițiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.

În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori și participanți din următoarele țări membre ale mecanismului, respectiv Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *