SEISM 2018+EU MODEX- ziua a treia


În cadrul exercițiului de simulare a unui cutremur major, produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3000 de persoane decedate, 5200 de persoane rănite, peste 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. 565 de oameni au fost salvați în cursul nopții, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4700 sunt dispărute.

De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4200 de clădiri (420 distruse total, 1420 distruse parțial și 2.400 improprii pentru locuit). Tot potrivit scenariului, 5 spitale din București au fost distruse de cutremur, 22 de unități spitalicești au fost distruse parțial, iar 8 au fost avariate dar au rămas funcționale.

Precizăm că, pe parcursul nopții, 133 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în tabăra de sinistrați instalată în zona localității Voluntari, județul Ilfov.

La acest moment sunt funcționale două tabere de sinistrați (Afumați și Voluntari, județul Ilfov) și se lucrează pentru operaționalizarea celor trei tabere de la Arena Națională din București. Capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30.000 de persoane. De asemenea, azi-noapte, aeronavele IGAv și MApN care au efectuat evacuări medicale către Mureș și Craiova s-au întors în București.

În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenție în situații de urgență vor desfășura activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care vor fi introduse, inopinat, în exercițiu. Pentru moment sunt active spitalele mobile din Israel și al Armatei Române, instalate în zona bazei militare 70.

Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, județul Ilfov, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *