Serviciile de urgență primesc o finanțare de aproximativ 1,4 milioane de franci elvețieni


În cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român se lansează un nou proiect în domeniul serviciilor medicale de urgență în cadrul unei conferințe de presă, care se desfășoară în incinta Centrului de Formare din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.

Proiectul, în valoare de peste 1,4 milioane de franci elvețieni are drept scop îmbunătățirea, prin programe de formare, a calității serviciilor de urgență la nivel de prespital și spital. Acest proiect continuă și extinde demersurile începute în etapa 1, derulată în perioada 2014-2016.

 Programul de Cooperare Elvețiano-Român, cu o valoare totală de 181 milioane de franci elveţieni, se desfăşoară în perioada 2009 – 2019 în scopul reducerii disparităţilor economice şi sociale dintre România şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi a disparităților dintre regiunile României.

Parte din Fondul Tematic “Reforme în domeniul sănătății”, proiectul continuă etapa 1 – derulată în 2014-2016 – și vizează dezvoltarea programelor de formare continuă în domeniul urgenței, adăugând ca elemente de noutate dezvoltarea unui program de formare a dispecerilor de urgență, realizarea unei campanii de conștientizare la nivelul populației a modalității corecte de accesare și utilizare a serviciilor de urgență și pregătirea specialiștilor în echipe multidisciplinare pentru intervenția în caz de dezastre.

 Proiectul lansat astăzi se derulează în baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elveţian, reprezentat prin Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii.

La acest eveniment participă Excelența sa domnul Urs Herren, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, doamna Sorina Pintea – Ministrul Sănătății, doamna Conf dr. Corina Silvia Pop, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, domnul Dr. Raed Arafat – Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și coordonator tehnic al proiectului.

Implementarea proiectului se va baza pe utilizarea cunoştinţelor şi experienţelor acumulate pe parcursul cooperării de lungă durată dintre România şi Elveţia, din perioada 1992-2016, și, totodată, va continua și extinde acțiunile începute în etapa 1 a proiectului, derulată în perioada 2014-2016.

 Beneficiarii finali ai proiectului “Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă prespitalicești şi spitalicești, prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare” etapa 2 sunt utilizatorii serviciilor medicale de urgență.

Dacă în prima etapă a proiectului, derulată în perioada 2014-2016, ne-am axat pe dezvoltarea unor instrumente care să asigure și să susțină formarea la toate nivelurile a specialiștilor din serviciile de urgență, această nouă etapă a proiectului va continua și consolida demersurile începute anterior și va adăuga ca elemente de noutate formarea dispecerilor de urgență, formarea în echipe multidisciplinare a specialiștilor pentru răspunsul la situații de dezastre dar și îmbunătățirea comunicării cu populația prin dezvoltarea unei campanii de informare cu privire la modalitatea corectă de utilizare a serviciilor de urgență. Suportul acordat de Guvernul elvețian care durează de mai bine de 20 de ani a avut un impact major asupra dezvoltării serviciilor de urgență din țara noastră și, implicit, asupra pacienților din România. Acestă nouă etapă a proiectului ne va permite să ajungem până la prima verigă a lanțului supraviețuirii – apelul de urgență – prin formarea adecvată a dispecerilor de urgență și să consolidăm intervenția în echipă multidisciplinară a specialiștilor în caz de dezastre ” – Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, coordonator tehnic al proiectului.

Fondul Tematic “Reforme în domeniul sănătăţii” din cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român este administrat de Organismul Intermediar Elvețian (Institutul Elveţian de Sănătate Publică şi Boli Tropicale şi Fundaţia CRED, Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate).

Atât prima etapă (2014-2016) cât și a 2-a etapă a proiectului (2018-2019) – ”Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă prespitalicești şi spitalicești, prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare”- sunt implementate de către Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), în calitate de Agenție executivă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *