Stadiul de evaluare și pregatire în vederea certificarii de către OMS și Mecanismul de Protecție Civilă Europeană a primului echipaj medical de urgență de nivel 1 (EMT1)


O delegație de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află la București în perioada 5-7 noiembrie în cadrul primei vizite de evaluare și pregatire în vederea certificarii de către OMS și Mecanismul de Protecție Civilă Europeană a primului echipaj medical de urgență de nivel 1 (EMT1) care va face parte din resursele puse la dispoziția mecanismului în cazul unor dezastre la nivel European sau în afara spatiului UE.

OMS a creat un mecanism prin care se clasifică echipele medicale de urgență la 3 nivele, cel mai inalt nivel fiind nivelul 3. În cadrul structurii SMURD se pregatesc două echipe de nivel 1 în vederea certificării, prima la nivelul IGSU în colaborare cu Spitalul de Urgență Floreasca și care urmează să includă personal medical și din alte spitale, iar a doua va fi tot in cadrul IGSU în colaborare cu Spitalul Clinic de Urgență Târgu Mureș și care la randul ei va include medici si asistenți din mai multe structuri UPU-SMURD din regiune.

Cei doi experti, reprezentanți ai OMS, domnul Jacob Peleg și Jorge Salamanca vor fi responsabili de monitorizarea echipei de la București până la momentul certificării finale, un proces care poate dura până la un an.

Menționăm că această echipă a participat deja în cadrul unor exercitii naționale și internationale.

In cursul acestei dimineți, experții și reprezentanții IGSU și ai UPU-SMURD Bucuresti au participat la o sedință de lucru cu șeful DSU dr. Raed Arafat în care au fost expuse principalele aspecte și modul în care procesul de ceritifcare va evolua.

În urmatoarele doua zile vor avea loc intâlniri tehnice intre expertii OMS, medicii din cadrul UPU-SMURD și reprezentanții IGSU în cadrul cărora va fi analizat nivelul actual al echipei, modificările și adaptările necesare astfel încât echipa să poată fi certificată. Mijloacele de intervenție care vor fi utilizate de echipa respectivă fac parte din dotările actuale ale UPU-SMURD și IGSU fiind necesare unele completări și adaptări ce pot fi finanțate din fonduri UE special destinate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *