Aproape o mie de intervenţii Salvamont, într-o lună


În numai o lună, salvamontiştii din ţară intervin în aproape o mie de cazuri. În decembrie anul trecut, de exemplu, numărul solicitărilor a fost de 800, dar în ianuarie se anunţă o cifră mai mare. Muntele, cu povârnişuri ninse şi peisaje care îţi taie răsuflarea constituie principala atracţie în această perioadă.

“Salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 747 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 804 persoane. Dintre acestea, 288 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, o persoană, elicopterului SMURD, iar 4 victime, serviciilor IML. Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 480 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont”, a precizat pentru presa centrală Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei SALVAMONT.

Din aceeaşi sursă am mai aflat că, în cursul lunii decembrie, s-au primit 1.259 de apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană, dintre acestea 712 fiind înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 547 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial şi care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajaţi.

Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de iarnă, în toate staţiunile din ţară ce deţin domenii de practicare a s