Prioritate pentru viaţă! Stop accidentelor rutiere cu ambulanţe!


SEMNAL DE ALARMĂ! 36 de accidente rutiere, în care au fost implicate autospeciale ale serviciilor de ambulanță, au avut loc în patru luni și jumătate. Consecințe: 4 oameni morți, 3 răniți grav, 30 răniți ușor, pagube materiale. În 13 din cele 36 de accidente, în care au decedat doi oameni și 13 au fost răniți, vina a aparținut conducătorilor autospecialelor.

 

Siguranţa cetăţeanului, a tuturor participanţilor la trafic, a pacientului aflat în ambulanţă, dar şi a personalului medical este „prioritate zero” pentru toate instituţiile care servesc interesul public, în situații de urgență.

 

Pentru prevenirea implicării ambulanțelor în accidente rutiere și pentru conștientizarea importanței acordării priorității, în fapt, o prioritate pentru viață, în perioada 1 martie – 15 iulie a.c., poliţiştii de la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, având sprijinul personalului Departamentului pentru Situații de Urgență, au organizat mai multe acțiuni menite să descurajeze nerespectarea semnalelor acustice și luminoase ale autospecialelor, dar și pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicate ambulanțe.

 

Astfel, în perioada menționată, pe o parte, personalul din serviciile de ambulanță și din inspectoratele pentru situații de urgență și Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) a fost instruit în mod riguros cu privire la comportamentul în regim de prioritate în trafic.

 

Drepturi, dar și obligații în trafic!

 

Astfel, s-au reiterat drepturile și obligațiile în respectarea regulilor de circulație de către personalul angajat în structurile teritoriale de ambulanță, atunci când nu se deplasează la intervenții de urgență, precum și folosirea legală a semnalelor optice și acustice.

Pe altă parte, au fost întreprinse mai multe acțiuni în trafic pentru disciplinarea șoferilor și prevenirea acestora în privința priorității serviciilor de urgență.

 

6.865 de persoane, instruite

 

”La nivel național, structurile de poliție rutieră au efectuat 496 de instruiri ale personalului serviciilor de ambulanță publice județene, particulare și ISU-SMURD. Din care 205 au fost nivelul SMURD, 250 în serviciile județene de ambulanță, 41 în serviciile particulare de ambulanță. În urma acestor activități, au fost instruiți 6.865 angajați ai acestor servicii, respectiv: 3.411 – SMURD, 3.128 – din serviciile județene de ambulanță și 326 din serviciile particulare de ambulanță ”, ne-au transmis reprezentanții Direcției Rutiere, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

 

144 de amenzi date conducătorilor auto de pe autospeciale

 

Din aceeași sursă am mai aflat că, după etapa de instruire, la nivel național, 2.172 de polițiști rutieri au participat la 213 acțiuni specifice. Au fost activități desfășurate în trafic cu scopul de a verifica respectarea normelor rutiere, atât de către conducătorii autospecialelor, cât și de către ceilalți participanți la trafic.
Cu ocazia desfășurării acestor activități în trafic, au fost aplicate 144 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de pe autospeciale.

 

Vorbim aici despre: 115 sancțiuni aplicate angajaților unor servicii de ambulanță publice județene, din care 62 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 12 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoasă și sonoră, o sancțiune pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și o sancțiune pentru nerespectarea regulilor privind depășirea.

 

69 de sancțiuni au fost aplicate și angajaților unor servicii particulare de ambulanță, din care 38 au fost pentru nepurtarea centurii și 22 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

21 de angajați din ISU-SMURD au fost amendați: 20 pentru că nu purtau centura de siguranță și unul pentru depășire ilegală.

 

213 sancțiuni și pentru conducătorii care nu au acordat prioritate ambulanțelor

”Pentru nerespectarea priorității de trecere autovehiculelor cu regim de circulație prioritară, care aveau în funcțiune semnalele luminoase și sonore, conducătorilor auto le-au fost aplicate 213 sancțiuni contravenționale. În cadrul activităților desfășurate, au fost reținute patru permise de conducere, două pentru nerespectarea regulilor privind depășirea (pentru un lucrător SMURD și pentru unul din serviciile județene publice de ambulanță) și două pentru conducere sub influența alcoolului, ambii din servicii județene de ambulanță”, ne-au mai comunicat oficiali din cadrul Direcției Rutiere.

 

Într-un caz din cele menționate s-a întocmit dosar penal. Conducătorul auto din cadrul unui serviciu public de ambulanță avea o alcoolemie de 0.56 mg/litru alcool pur în aerul expirat.

 

36 de accidente cu patru decedați

 

36 de accidente rutiere, în care au fost implicate autospeciale ale serviciilor de ambulanță, în patru luni și jumătate. Consecințe: 4 oameni morți, 3 răniți grav, 30 răniți ușor, pagube materiale. În 13 din cele 36 de accidente, în care au decedat doi oameni și 13 au fost răniți, vina a aparținut conducătorilor autospecialelor.

 

În 10 din accidentele menționate mai sus, în care a murit o persoană, una a fost grav rănită, iar alte 11 au fost rănite ușor, au fost implicați conducători ai serviciilor județene de ambulanță.

 

În celelalte trei accidente, în care o persoană a decedat și două au fost ușor rănite, au fost implicați angajați ISU.

 

Odată de acțiunile constante de prevenire a accidentelor în care sunt implicați conducătorii autospecialelor, întreprinse de către Poliția Rutieră, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență își exprimă permanent atenția pentru adoptarea unei conduite ireproșabile din partea celor implicați în asigurarea actului medical prespital și a primului ajutor calificat.

 

În acest sens, vor fi constant organizate activități specifice de verificare în structurile de resort, scopul primordial fiind prevenirea implicării ambulanțelor în accidente în traficul rutier, a facilitării deplasării acestora în regim de urgență, precum și pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării semnalelor acustice și luminoase ale ambulanțelor!

Respectării dreptului la viață!

 

Nota Bene: Material realizat cu sprijinul exclusiv al Direcției Rutiere, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

FOTO CREDIT

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *