Vizita experților internaționali în sisteme informatice din Statele Unite la București


 

Astăzi, 30 septembrie, Departamentul pentru Situații de Urgență a avut deosebita plăcere să primească în vizită înalți reprezentanți, experți internaționali  în sisteme informatice  din Statele Unite.

Această vizită a avut loc în contextul participării delegației străine la o conferință bazată pe sistemul de telemedicină, prilej în care au solicitat o întâlnire cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul dr. Raed Arafat.

Delegația experților americani formată din domnul locotenent general James Benjamin Peake, domnul Edward Kevin Percy, domnul Michael Douglas Oneill, doamna Izel Selim au fost extrem de interesați în a descoperi modul de implementare a sistemului de telemedicină în România, pașii parcurși în vederea punerii în a aplicare a acestei forme evolutive în medicină, feedback-ul medicilor și al cadrelor medicale dar și cele mai recente acțiuni întreprinse de DSU, în ultima perioadă.

Secretarul de Stat, șeful DSU, dr.Raed Arafat a vorbit delegației străine despre necesitatea, utilitatea sistemului de telemedicină, un real ajutor adus medicilor și cadrelor medicale în a-și duce la bun sfârșit misiunea de a salva oameni.

Totodată, în cadrul discuției s-a vorbit despre cele trei centre unde se utilizează acest sistem inovator numit telemedicină, București, Târgu-Mureș, Iași, dificultatea în crearea etapelor de împlementare, dificultatea în a pregăti personalul medical să îl utilizeze. De asemenea discuțiile au vizat și noile idei pe care DSU dorește să le concretizeze de exemplu, implementarea sistemului de telemdicină în format video unde în cazul unui accident, cadrul medical poate asista un diagnostic la distanță.

Au fost purtate discuții și despre sistemul de urgență din România, cele mai recente acțiuni întreprinse atât de către Departamentul pentru Situații de Urgență cât și de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, derularea exercițiilor pentru pregătirea forțelor în cazuri reale de situații extreme, noile măsuri de pregătire a tuturor celor care activează în sfera urgențelor.